23 Nisan 2021 Cuma

Demir ve Demir Dışı Metaller

Demirli ve demirsiz metaller arasında epeyce fark olmasına rağmen, birini diğerinden tanımanın en hızlı yolu demirdir. Demirli metaller demir içerirken demir dışı metaller içermez. Demir içeren ve içermeyen metaller de kendi farklı özelliklerini içerir; bu özellikler nasıl kullanılabileceklerini ve kullanılamayacaklarını belirler.

DEMİR VE DEMİR OLMAYAN METALLERİN TARİHÇESİ

Bakır ve bronz, taş devrinin sonunu gösteren bakırın keşfi ile en çok tanınan demir dışı metallerdir.

MÖ 1.200 civarında, demir üretiminin doğuşuyla birlikte, demirli metallerin kullanımı daha geleneksel hale geldi ve sonuçta bizi demir çağına götürdü.

DEMİR METALLERİN ÖZELLİKLERİ

Demirli metaller daha çok inşaatta, nakliye konteynırlarında, borularda, otomobillerde ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır. Neme maruz kaldığında paslanmaya karşı bir hassasiyetle, en iyi uzun vadeli seçenekler arasında ferforje ve paslanmaz çelik bulunur.

Demir içeren metallerin sınıflandırmasına bakalım. Demirli metallerin çoğu manyetiktir ve buzdolaplarının yanı sıra motor ve elektrikli parçaların üretiminde kullanılır.

Paslanmaz çelik

Paslanmaz çelik, kendi kendini iyileştirme özelliğinden dolayı demir içeren metallerin en dayanıklılarından biridir. Sadece ısıya ve korozyona dayanıklı değildir, aynı zamanda dayanıklıdır ve çoğu çelikten daha iyi bir ömür boyu değer sunar.

Dövme demir

Ferforje demir, demir içeren metaller ailesinin bir diğer dayanıklı üyesidir. Ferforje, çok az karbon içeriğine sahip bir alaşımdır. İmalat sırasında cüruf katılması nedeniyle ferforje korozyona ve oksidasyona karşı dayanıklıdır. Zincirlerde, dikenli tellerde ve korkuluklarda kullanılır, yorulma dayanımı düşüktür.

Dökme Demir

Güçlü ve yine de çok kırılgan olan dökme demir, motor blokları ve rögar kapakları üretmek için kullanılır.

Karbon çelik

Yüksek karbon içeriği nedeniyle en sert çeliklerden biri olan karbon çeliği, takım tezgahları, matkaplar ve bıçakların imalatında kullanılır.

Önerilen makale: Paslanmaz Çelik ve Diğer Metaller İçin Soğuk Haddeleme makalesini de okumanızı tavsiye ederiz.

DEMİR OLMAYAN METAL ÖZELLİKLER

Demir içermeyen metallerdeki demir eksikliği, onlara demir içeren metallere göre birkaç avantaj sağlar ve bu, onların işlenebilirliğinin yanı sıra pas ve korozyona karşı daha yüksek bir dirençtir. Demir içermeyen metaller genellikle oluklar, sıvı borular, çatılar ve daha fazlası için kullanılır.

Alüminyum

Alüminyumun hafif ağırlığı, onu yiyecek kutuları, uçaklar, mutfak eşyaları ve araba üretiminde kullanmak için harika kılar.

Bakır

Elektrik endüstrisinde kullanılan bakır, dövülebilir ve yüksek iletkenliğe sahiptir. Bakır ayrıca heykellerde, mesnetlerde ve çatılarda kullanılan doğal olarak oluşan bir maddedir.

Pirinç

Genellikle süs eşyalarında ve elektrik tesisatlarında kullanılan pirinç, bakır ve çinkonun bir kombinasyonudur.

Çinko

Çok düşük bir erime noktasına sahip olduğu bilinen çinko, genellikle galvanizlemede veya paslanmayı önlemek için demir veya çeliğe koruyucu bir kaplama uygulamada kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder