11 Mayıs 2019 Cumartesi

Bakır Kaynak

Bakır kaynak için çok önemli bir özellik olan elektriksel ve termal iletkenlik bu malzemede çok iyidir. Bakır, aynı alüminyumda olduğu gibi doğal yapısı nedeniyle korozyona karşı da dayanıklıdır. Yani paslanmaz. HMK - Hacim Merkezli Kübik yapı şekli nedeniyle oda sıcaklığında çok iyi bir şekildir. İyi ve yorulma dayanımı yüksek olduğu için geniş bir uygulama alanına sahiptir. Manyetik değiller. Aynı zamanda yumuşak ve sert olabilir.

Yüksek elektrik iletkenliği nedeniyle, direnç ve endüksiyon yöntemleri hariç her türlü lehimleme uygulanabilir. Bununla birlikte, lehim yaparken, aşağıdakilere dikkat edilmelidir;

Lehim sıcaklığı
Kurulum türü
Bağlantı direnci
Galvanik Korozyon

İyi elektriksel iletkenliklerinden dolayı, elektrikli ve elektronik malzemelerin üretiminde, müzik aletlerinin elektrikli parçalarında, deniz suyu arıtma tesislerinde yaygın olarak kullanılırlar. Hem dövme hem de döküm yöntemleriyle üretilebilirler.

Bakırın ve alaşımlarının kaynaklanabilirliği kimyasal bileşimine bağlıdır. Kalın malzemelerin kaynağında, aynı çeliklerde olduğu gibi kaynak öncesi ön ısıtma yapılmalıdır.

Bakır saf halde yumuşak bir metaldir. Bununla birlikte, dövme alaşımları, soğuk şekillendirme, alaşım elementleri ısıl işlem ile birlikte eklenir ve mukavemet kazanır.

Alaşım Elemanlarına Göre Sınıflandırma
Birçok metal ile alaşımlıdır. Çoğunlukla alüminyum, silikon, nikel, kalay ve çinko ile alaşım oluşturur. 9 ana gruba ayrılır. Bu gruplar aşağıda listelenmiştir.

Saf Bakır (% 99 Saflık)
Düşük miktarda alaşım (en az% 96 saflık,% 3-4 alaşım elementi içerir.)
Bakır - Çinko Alaşımları (Pirinç)
Cu - Kalay Alaşımları (Bronz):% 10'a kadar Kalay - Sn.
Cu - Alüminyum (Alüminyum Bronz):% 10'a kadar alüminyum içerir.
Cu - Silikon (Silikon Bronz):% 3'e kadar silikon içerir.
Cu - Nikel - Çinko Alaşımları:% 27'ye kadar Çinko% 18'e kadar Nikel içerir.
Cu - Nikel Alaşımları: Monel olarak da bilinir, bu alaşımlar yaklaşık% 30 Nikel içerir.
Özel Bakır Alaşımları

Bakır kaynağından önce, kaynak ağzı ve bitişik alanlar her iki taraftan da temizlenmelidir. Kaynak yapılacak yüzeyler yağ, kir ve boya gibi yabancı maddelerden tamamen temizlenmelidir.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, bakırın termal iletkenlik katsayısı nedeniyle, bakır kaynağı sırasında büyük miktarda büzülme ve bozulma, yani deformasyon meydana gelir. Bunu önlemek için, malzemenin kaynaktan önce sabitlenmesi gerekir. Ek olarak, bakır kaynaklı derideki yüksek iletkenlik nedeniyle deri eldiven ve önlüklerin yanı sıra ultraviyole ışınlarının da camlara karşı kullanılması gerekir. Atölyenin havalandırılmasına dikkat edilmelidir.

Bakır kaynağından sonra, dikiş hala kırmızı iken dikiş geliştirilebilir ve dikişin sertleşmesi ve deforme olması artabilir.

Kalın parçalar kaynaklanmadan önce çelik profil fiyatları gibi tavlama yapılmalıdır. Bakırın oksijene afinitesi - yüksek afinitesinden dolayı - bir oksit tabakası ile kaplanır. Bakır kaynağı sırasında bu, gözeneklere neden olabilir. Oksijen çözünürlüğü çok yüksektir, ancak sıvı halde değildir; katılaşma sırasında bu tam tersi olur. Aynısı hidrojen için de geçerlidir.

Kaynak yapılacak bakırın Kaynak Fosfor Kaynak ile deokside edilmesi önerilir. Oksijen içeren türler gözenek ve sıcak çatlama (Hidrojen Hastalığı) eğilimi gösterir.

Saf bakır kaynağı için en uygun yöntemler MIG ve TIG kaynak yöntemleridir. Kaynaklanmış elektrotun kaynaklanmasına rağmen, MIG ve TIG kaynaklarında olduğu gibi sabit bir yay ve uygun bir kaynak dikişi elde edilemez.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder