11 Mayıs 2019 Cumartesi

Çekme Testi

İlgili standartlara göre hazırlanan örnekler çekme cihazına çekilir ve çekme dayanımı çeneler kırılıncaya kadar çekilerek ölçülür. Buna mühendislikteki Çekme Testi denir.

Çelikler için çekme testleri yapıldığında;

Esneklik Modülü
Akma dayanımı,
Gerilme direnci
Kırılma noktası
Yüzde uzama
Tespit edildi.

Çekme Testi Amaçları


Bir uygulama için en uygun malzemeyi belirlemek.

Bir malzemenin normal kullanım koşullarını ve maksimum dayanıklılığı gerektiren koşullarda nasıl davrandığı hakkında bilgi sağlamak.

Malzemenin istenen standart, şartname ve müşteri şartlarına uygun olup olmadığını belirlemek.

Yeni ürünlerin geliştirilmesini sağlamak.

Mühendislik, kalite güvencesi ve bilimsel çalışmalara rehberlik etmek.

Bir uygulamada, çeşitli malzeme alternatiflerinden en uygun tipin seçilmesi.

Kanıtların niteliğini yasal uygulamalarda taşımak.

Kaynakçıların kaynak gücünü inceleme sonrası test etmek.

Böylece kaynakçının yeterliliğini belirleyin.

Mühendislikte çekme testi ile malzemenin yapısı hakkında genel bilgi elde edilir. Şekilde gösterilen standart bir çizim grafiğidir. Bu grafiğin altındaki alan, Stres - Gerinim eğrisi olarak da adlandırılan alan, test edilen malzemenin tokluğunu gösterir. Sertlik, bir malzemenin darbelere karşı direncini gösterir. Uzama yüzdesi ne kadar az olursa, malzeme o kadar kırılgan, uzama yüzdesi o kadar büyük, malzeme sünek bir yapıda o kadar fazladır.

Hazırlanan numuneler düzene yerleştirilir. Toplama aygıtları genellikle bir bilgisayara bağlanır ve yukarıdaki grafik bilgisayar ekranında izlenir.

Çekme Grafiğinden görülebileceği gibi, grafik malzeme akma noktasına ulaşana kadar doğrusal bir şekilde hareket eder. Testin başlangıç ​​noktası ile başlangıç ​​noktası arasındaki doğrusal grafik Elastisite Modülüdür (Young's Module). Buraya kuvvet uygulayarak uzanan malzeme, eğer bırakılırsa, eski uzunluğuna geri döner. Akma noktasına kadar, çelik malzemeler bir yay gibi davranır. Akma noktasında, özellikle demir bazlı malzemeler (çelik gibi) tepeleri tamamlar ve düşürür. Bunun nedeni, malzemenin iç yapısındaki çıkıkların hareket etmesidir. Bu hareket nedeniyle, uygulanan kuvvet uzama ile birlikte artar ve azalır.

Akma noktası aşıldıktan sonra, malzemenin yapısı şimdi bozulur ve eski uzunluğuna geri dönemez. Bu nedenle çelik dikdörtgen profil fiyatları esneklik sınırı aşıyor. Çekme testi devam ettiği sürece, grafikte görüldüğü gibi tepe yapar. Bu nokta, malzemenin “Çekme Dayanımı ır” dır. Yani; malzemenin dayanabileceği maksimum kuvvet burada. Bu noktadan itibaren, malzeme bel vermeye başlar. Bu nedenle, kuvvetin etkilendiği alan küçülür. Bu, suşun grafikten görüldüğü gibi düşmesine neden olur. Çünkü, kesit alanı daha küçük hale gelirse, daha düşük kuvvetle uzama devam eder.

Çekme işlemi devam ettiği sürece gerilme azalır ve uzama artar. Sonunda, kesit alanı çok küçük olacak ve malzeme kırılacaktır. Bu noktada, kopma uzaması belirlenir.

Test sırasında test hızı önemli bir kriterdir. Metalik malzemelerin mekanik özelliklerinden dolayı, testi standart tarafından verilen hızdan daha yüksek yapmak testin daha dayanıklı gibi davranmasına ve testin standart hızlardan daha düşük hızlarda yapılmasına neden olacaktır. malzemeler daha az dayanıklı davranır.

Çekme Testi Örnekleri

Numunelerin doğru hazırlanması sağlıklı ve doğru bir test için ilk adımdır. Örnekler dikkatle kullanılmalı ve boyutlar açık boyutlarla kullanılmalıdır. Aksi takdirde, numuneler kırılmaları gereken yerlerden kopmaz ve test sonuçları insanları yanlış yönlendirebilir. Örneğin, numunenin ortasında, kalınlık her yerde eşit olmalıdır. Kalınlığın azaldığı yerlerde, örnek o kısımda çentik etkisine maruz kalacak ve düşük voltajlarda kopacaktır.

Çekme test cihazının kalibrasyonu çok önemlidir. Zira, ilgili standartlara göre kabul edilebilir sınırlarda yapılacak tüm testler çok kesin bir çizgide yapılmaktadır. Bu nedenle kalibrasyon ve doğrulama işlemleri firma tarafından belirlenen zamanlarda yapılmalıdır. Cihazın hızı, kapasitesi ve gücü mekanik ve dijital olarak test edilir. Cihaz hatalı sonuçlar verecek ve kullanımında yanıltıcı olacaktır.

Olması gerekenden daha yüksek bir güç veren malzeme, pratik kullanımda çok büyük sorunlara neden olabilir. Kullanılmaması gereken yerlerde kullanılan çelik büyük bir felakete neden olacaktır.

Önerilen makale: Paslanmaz Çelik Nasıl Yapılır makalesini de okumanızı tavsiye ederiz.

Test örneklerini doğru yerleştirmek çok önemlidir. Test örneği çenelerin arasına dikey olarak yerleştirilmelidir. Herhangi bir açıda yerleştirilen numunelerde, bükülme kuvveti çekme deneyi sırasında meydana gelir. Bu kuvvet aynı zamanda erken kırılmaya, açısal kırılmaya, özellikle kırılgan malzemelerde ve yanlış yorumlanırsa gerilme testinin güvenilirliğine zarar verir.

Rakamın cihaza yerleştirilmemesi ciddi yaralanmalara neden olabilir. Düzinelerce ton altındaki malzeme doğru yerleştirilmezse, cihazdan atılabilir ve test personelinin yaralanmasına neden olabilir.

Çekme Testine başlamadan önce, hazırlanan numunenin uzunluğu ölçülür. Çekme Testi tamamlandıktan sonra, numunenin uzunluğu birleştirilir ve uzunluk tekrar ölçülür. Fark, ilk ölçülen boyaya bölünür ve 100 ile çarpılır. Böylece,% uzama miktarı bulunur.

Çekme testleri genellikle ASTM ve EN standartlarına göre yapılır. Bugün bu standartlar en geçerli olanlarıdır. ASTM Amerikan standartlarıdır ve genellikle basınçlı ekipman imalatı ile ilgili testlerde kullanılır. ASTM standardının E8 kısmı, çekme testi için olan kısımdır ve testin bu standarda göre gerçekleştirilebilmesi için numune hazırlamadan testin nasıl yapıldığına dair tüm bilgileri içerir. Kaçırılmaması gereken ASTM E8 standardı metalik özelliklere sahip malzemeler için test standardıdır.

EN standardı Avrupa Standardı ve daha genel bir standarttır. EN ISO 6892-1 standardı, oda sıcaklığında metalik özelliklere sahip malzemelerin testlerini tanımlayan standarttır. EN ISO 6892-2 standardı, oda sıcaklığının üzerindeki oda sıcaklığında metalik özelliklere sahip malzemelerin test edilmesini tanımlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder