11 Mayıs 2019 Cumartesi

Korozyon

Paslanmaz çeliklerdeki korozyon tipleri şöyle sıralanabilir:

Malzemenin çatlama
Malzemenin delinmesi
Malzeme yüzeyinin korozyonu
Malzemenin homojen aşınması
Bölgesel malzeme aşınması

Zarar veren korozyon çok tehlikeli bir korozyon türüdür, çünkü yukarıda belirtilen hasar türlerinde hasar, hasarın ilerleyişinde izlenememektedir. Bunun nedeni, korozyon tespit edildiğinde geri dönüşü olmayan bir yola girilmesidir.

Östenitik paslanmaz çelik karşılaşılan en sivri korozyon biçimlerinden biri stres korozyon çatlağıdır. Yüzeyin çoğu korozyondan etkilenmezken, malzemeye ince çatlaklar girer. Mikroyapıda, bu çatlaklar, tanecikler arası veya taneler (transgranüler) boyunca bir morfolojiye sahip olabilir. Çoğu zaman, çatlak oldukça dallıdır, ancak bazen tek bir çatlak şeklini alabilir. Metal yapı, orta ve gerilme seviyesi gibi faktörler çatlak morfolojisini etkiler. Makroskopik olarak, stres kırığı kırığı (SCC) kırığı gevrek bir görünüme sahiptir.

Gerilme korozyonu çatlaması çok tehlikeli bir pas olarak sınıflandırılır, çünkü bu ince çatlakların tespit edilmesi çok zor olabilir ve hasarı kolayca tahmin edemez. Genel bir malzeme kaybı olmadan, beklenmedik şekilde kötü hasar oluşabilir. Paslanmaz çelikteki hasarın% 50'sinin bu sebepten kaynaklandığı iddia edilmektedir. Paslanmaz çeliklerde (SCC) stres korozyon çatlamasının bir başka özelliği, tespit edildikten sonra kaynak yaparak tamir etmenin son derece zor olmasıdır.

Çatlak ilerlemesi genellikle metal yüzeyin altında görülür ve herhangi bir onarım kaynağı girişimi, çatlağın açılmasına ve kaynak torçuna taşınmasına neden olur. Tatmin edici bir onarım elde etmenin tek pratik yolu, etkilenen bölgeyi çıkarmak ve etkilenen bölgeyi 15-25 cm değiştirmektir. O zaman bile, hasarlı bölgenin tamamen kaldırıldığının garantisi yoktur. Çoğu durumda, stres korozyon çatlamasının (SCC) başlaması için üç önkoşul vardır.

Malzemede Korozyon ve Çekme Gerilmesi

Çekme gerilmesi, imalat işlemleri veya ekipmanın normal çalışma koşulları nedeniyle oluşan artık gerilmelerden kaynaklanabilir. Soğuk deformasyon ve şekillendirme, kaynak, ısıl işlem, işleme ve öğütme, artık gerilmeleri ortaya çıkarabilen üretim işlemleridir.

Ayrıca, bir korozyon deliğinin, stres korozyonu çatlaması (SCC) için bir stres arttırıcı ve çekirdeklenme bölgesi olarak işlev görebileceği gözlenmiştir. Bu gerilmelerin büyüklüğü ve önemi genellikle hafife alınmaktadır. Kaynak işlemlerinin bir sonucu olarak kalıcı gerilimler akma dayanımına yaklaşma eğilimindedir. Kapalı alanlarda korozyon ürünlerinin birikimi de önemli stresler yaratabilir ve göz ardı edilmemesi gerekir.

Korozyona neden olacak bazı iyonik bileşikler (Klorür iyonu, H2S ve NaOH) olmasına rağmen, gıda endüstrisinde korozyona neden olabilen bileşikler her zaman klorür iyonudur. PH ayrıca bir rol oynar ve genel olarak, pH ne kadar düşükse, stres korozyon çatlaması (SCC) eğilimi de o kadar yüksek olur. Genellikle bu gibi bir hasar için 60 ° C'yi (140 ° F) aşan bir sıcaklığın gerekli olduğu düşünülmektedir.

Önerilen makale: Östenitik Paslanmaz Çelik Manyetik Özellikleri makalesini de okumanızı tavsiye ederiz.

Gerilme korozyon çatlağına (SCC) klordan göreceli direnç, paslanmaz çelik tipine bağlıdır. Paslanmaz çelik tipleri arasında, östenitik paslanmaz çelikler, stres korozyon çatlağına en duyarlı olanlardır. Östenitik paslanmaz çelik bu tür korozyona karşı hassastır ve Nikel miktarına bağlıdır. En hassas östenitik kaliteler ağırlıkça% 8 ila 10'luk bir nikel içeriğine sahiptir. Bu nedenle, 304 / 304L ve 316 / 316L gibi standart dereceler bu korozyona karşı çok hassastır.

Alaşım 20, 904L alaşım östenitik dereceleri ve% 6 molibden gibi nispeten yüksek nikel ve molibden içerikli östenitik paslanmaz çelikler, klorürün stres korozyon çatlamasına (SCC) karşı daha iyi bir dirence sahiptir. Dubleks paslanmaz çelikler, östenitik kalitelere göre stres korozyon çatlağına (SCC) çok daha dirençlidir. 2205 kalitesi neredeyse 150 ° C'ye kadar olan sıcaklıklara karşı bağışıklık kazanır. Süper dubleks sınıfları daha dayanıklıdır. 430 ve 444 tipleri gibi ferritik paslanmaz çelikler, klorürün neden olduğu stres korozyon çatlağına (SCC) maruz kalmazlar. Eğer paslanmaz çelik, çukur korozyonuna karşı yeterince dirençli değilse, çukur korozyonu, klorür içeren ortamlarda gerilme korozyonu çatlamasının öncüsüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder