11 Mayıs 2019 Cumartesi

Ekstrüzyon

Bir işlem olarak ına Ekstrüzyon endiril, bir metalin kuvvet yoluyla itildiği ve kuvvet yoluyla yeniden şekillendirildiği (genellikle küçültüldüğü) anlamına gelir. Ülkemizde metalürji sektöründeki birçok metallere ekstrüzyon uygulanmaktadır, ancak işlemin genellikle alüminyumdan yapıldığı anlaşılmaktadır.

Ekstrüzyon işlemi ile boru imalatı, tel çekme, çubuk üretimi vb. İşlemler yapılır.

Bu işlemde büyük kuvvetler gerektiğinden, işlem metalik malzemelerin en iyi plastik deformasyonu gösterdiği yüksek sıcaklıklarda gerçekleştirilir.

Ek olarak, büyük kuvvetlerin uygulanmasının gerekli olmadığı bazı metallerde soğuk metaller uygulanabilir. Bu süreçte, büyük deformasyon oranlarına rağmen çatlama olasılığı çok düşüktür.

Bu yöntemde lak çatlaması nedeniyle sıkıştırma gerilmeleri nedeniyle oluşması zordur. Gerilme gerilmeleri tercih edilen gerilme tipleridir. Malzemeler genellikle çekme gerilmelerine karşı dirençli değildir ve gerilmelere karşı direnç gösterir. Bu nedenle, ekstrüzyon yönteminin kullanımı, düşük şekillendirme özelliklerine sahip metaller için uygundur.

Bu işlem sonucunda istenen ürün matris delik şekliyle aynı olmalıdır. Çünkü malzeme, matris deliğinden son şeklini alacak. Ekstrüzyon işlemi sıcak işlem veya soğuk işlem olarak yapılabilir. Sıcak işlem yapıldığında malzemeler daha düşük bir kuvvetle şekillendirilebilir; Yüzey kalitesi, sıcaklığa bağlı olarak düşecektir.

Sıcak işlem yapıldığında ekistrusion işlemi çok daha rahat (daha düşük kuvvetle) yapılabilir. Bu işlem sadece alüminyuma değil aynı zamanda paslanmaz çeliğe, diğer metallere ve plastik malzemelere de uygulanır.

Doğrudan Ekstrüzyon Yöntemi

Doğrudan ekstrüzyonda, aşağıdaki şekilde açıkça görüldüğü gibi, piston kamayı kalıptan iter ve çıkartır. Yani soldan sağa bir malzeme akışı var. Kalıptan kalıp benzeri bir malzeme üretilir.

Dolaylı Yöntem
Dolaylı ekstrüzyon yönteminde, sürtünme kuvveti doğrudan ekstrüzyon yönteminden daha düşüktür. Bu yöntemde ekstrüzyon hataları daha düşüktür. Sürtünme kuvveti ne kadar düşük olursa, düşük kuvvetler çalışmaya ve hataları en aza indirmeye izin verir.

Bu yöntemde sabit - sabit bir piston vardır ve istenen malzeme (blok) kalıba itilir.

Darbe yöntemi
Kısa ve içi boş tüpler genellikle darbe işlemi ile üretilir. Aşağıdaki şekil, ileri ve geri darbeli ekstrüzyon yöntemini şematik olarak göstermektedir.

Bu yöntem genellikle demir dışı, demir dışı malzemeler oluşturmak için kullanılır. Diğer yöntemlere göre hızlı bir yöntemdir ve demir dışı malzemeler (bakır, alüminyum vb.) ıpn çelik profil gibi yumuşak yöntemlerde başarıyla kullanılır.

Bu yöntemle, ilaç endüstrisinde kullanılan çeşitli tüpler, vanalar ve küçük makine parçaları üretilir.

Hidrostatik Metod
Hidrostatik yöntemde, doğrudan ekstrüzyon yöntemi ile aynı prensip koşullarına sahiptir. Bununla birlikte, bu yöntemde, ekstrüzyon basıncı, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi kamayı çevreleyen akışkan yardımı ile uygulanır. Sıvı basıncı sağlamanın yanı sıra, alıcı ile kama arasındaki sürtünmeyi ortadan kaldırmak için sistemde etkili bir yağlayıcı olarak da işlev görür.

Hidrostatik yöntem yüksek basınçla çalışsa da, şekillendirilmesi zor malzemeleri kolayca şekillendirebilse bile, karmaşıklığı nedeniyle çok geniş bir kullanım oranına sahip olmayan zor bir üretim türüdür.

Ekstrüzyonda Malzeme Akış Formları
Ekstrüzyondaki malzeme akışı, tür, işlem hızı, kalıp şekli, sürtünme ve yağlama koşullarına bağlı olarak değişir. Bu gibi faktörlere ek olarak, işlem sıcaklığı, matrisin şekli ve ürünün şekli gibi malzeme akışını da etkiler. Aşağıdaki şekilde, malzeme akış tipleri şematik olarak gösterilmiştir, A tipi akış bu akış tiplerinden ideal bir akıştır ve D tipi akış istenmeyen akışı gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder