11 Mayıs 2019 Cumartesi

Çeliklerde Yüzey Sertleştirme

Yüzey sertleştirme işlemleri, yüzeyleri sert ve iç yapıları yumuşak ve sert olması gereken çeliklere uygulanır. Yüzey sertleştirme işlemlerine en çok uygulanan;

Sementasyon
Nitrasyon
Karbonitrasyon
Alev veya İndüksiyon

Sementasyon

% 0,2'den az karbon içeren sementasyon çelikleri adı verilen çeliklere uygulanır. % 0.2'den daha az karbonlu çelikler, önceki bölümlerde belirtildiği gibi sertleştikten sonra yeterli sertlik elde edemezler. Bu nedenle, sertleşebilir çeliklerdeki karbon oranı% 0.2'nin üzerindedir. Bununla birlikte, pratikte, yüzeyin dişli çarklar gibi kısımlarda sert ve esnek olması istenir. Bu gibi durumlarda karbon, çeliğin yüzeyinden belirli bir derinliğe difüzyon yöntemiyle yayılır ve bu da parçanın sertleşmesini sağlar. Bu sürece “sementasyon Bu. İşlem sonrasında parça sertleşir ve temperlenir. Böylece şok ve süneklere, darbelere ve titreşime dayanıklı parçalar üretilir. Sementasyon işlemi katı, sıvı ve gaz ortamlarında ve akıcı yataklarda uygulanır.

Nitrasyon

Nitratlama, nitrojeni çelik yüzeyinden belirli bir derinliğe yayarak yüzeyinde sert nitrit katmanları oluşturma işlemidir. Nitrasyon sıcaklığının 550 ila 650 ° C arasında olması beklenir. Bu sıcaklıkta istenen yüzey sertliği derinliğine ulaşması ve ardından yavaş yavaş soğutulması beklenir. Martensitten çok daha sert bir tabaka oluşabilir. Bu tabaka aşınmaya karşı dayanıklıdır. İşlem düşük sıcaklıkta gerçekleştirilebildiğinden ve yavaş soğutma uygulanabildiğinden, parçada boyut ve bozulmada herhangi bir değişiklik yoktur. Ayrıca işlenmiş çeliklere de uygulanabilir. Yöntemin eksiklikleri, nitrasyon süresinin uzun olmasıdır. Normal çeliklerde işlem sonrası sertlik düşüktür. Bu nedenle Al, Cr, Mo içeren özel nitrasyon çelikleri kullanılır. Nitrasyon işlemi ile yorulma dayanımı artar. Takım çeliklerine uygulanabilir. Nitratlama işlemi sıvı ve gaz ortamında yapılabilir.

Karbonitrasyon

Bu yöntem, sementasyon ve nitrasyon işlemlerinin birleşimidir. Sementasyondan daha düşük bir sıcaklıkta uygulanır. Bu nedenle, yüzeye daha fazla azot ve daha az karbon salınır. Bu işlem süresini azaltır. Parçalar sertleştirilerek tamamlanır ve ardından yaklaşık 180 ° C'de nihai temperleme yapılır. Yöntemin avantajları, düşük sertleşme sıcaklığına bağlı olarak daha az bozulma, yüksek aşınma direnci, sert, yüksek yorulma direnci ile elde edilmesidir.

Alev veya İndüksiyonla Yüzey Sertleştirme

Çeliğin kimyasal bileşimini değiştirmeden uygulanan yüzey sertleştirme yöntemleri. Sertleşebilen çeliklere% 0,2'nin üzerinde karbon değerinde uygulanır. Çelik, alev ile ısıtılarak veya yüzeyden belirli bir derinliğe kadar indüksiyon yaparak östenit sıcaklığına getirilir. Çeliğin diğer iç bölgesi sertleştirilir ve işlem tamamlanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder