11 Mayıs 2019 Cumartesi

Kaynak Elektrotları

Elektrik ark kaynağında kullanılan kaynak elektrotları iki ana gruba ayrılabilir: kaynak ve dolgu kaynak elektrotları. Kaynak metalinin kaynak kaynağı elektrotlarından yüksek mukavemet, tokluk ve süneklik olması arzu edilir. Kaynaklı malzemelerin sert ve aşınmaya dayanıklı olması da gereklidir.

Kaynak elektrotları, erime ve erime olmayan kaynak elektrotlarına ayrılır. Kaynak, elektrik ark kaynağında elektrotlar eritilerek yapılır. Erime elektrotları hem ark oluşumunu hem de gerekli kaynak metalini sağlar. Çıplak, özlü ve örtülü olmak üzere üç farklı tipte üretilmektedir.

Elektrik ark kaynağında kullanılan örtülü elektrotların faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

Hem AC (Alternatif Akım) hem de DC (Doğru Akım) ayrıca arkın tutuşmasını ve oluşumunu kolaylaştırır.

Tavanlarda ve dikey kaynaklarda çalışmayı kolaylaştırarak erimiş metal damlalarının yüzey gerilimlerini ve viskozitelerini etkiler.

Koruyucu banyosu atmosferi oluşturarak kaynak banyosunu korur.

Kaynak dikişini cüruf ve yavaş soğutma ile kaplar.

Kaynak dikişini ve alaşım dikişini deoksidize eder.

Kaynak Elektrotları Türleri

Rutil Elektrotlar
Rutil Elektrotların kaplama ağırlığının yaklaşık% 35'i Ti02'yi oluşturur. Farklı kılıf kalınlıklarında üretilen rutil elektrotlarda eriyik kaynak metali, örtünün kalınlığı arttıkça damlacıklardan geçer ve aynı zamanda artan örtünün kalınlığı, dikişin mekanik özellikleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Hem DC - Doğru Akım hem de AC - Alternatif Akım Rutil Elektrotlarla kaynak yapılabilir. Bu elektrotlar, herhangi bir konumda kaynak yapmak için uygundur; çok yumuşak bir yay ile sessiz bir çalışma sağlarlar. Kapak kalınlığı arttıkça aralık doldurma yetenekleri artar. Kaynak elektrotlarının içinde birçok çeşit elektrot vardır.

Asit Elektrotları
Bu tür elektrotların kapağı ferromangan, demir oksit, kuvars ve diğer deoksidanları içerir. Asit elektrotlar genellikle kalındır ve kapak kalınlaştıkça damla kalınlaşır. Dikey kaynak hariç her pozisyonda kullanılabilir.

Hem AC - Alternatif Akım hem de DC - Doğru Akım kaynak yapılabilir. Aralıklı doldurma yetenekleri düşüktür. Kaynak elektrotlarının kullanımı düşüktür.

Önerilen makale:Su Verilmiş ve Temperlenmiş Çelikler Kaynaklanabilir mi makalesini de okumanızı tavsiye ederiz.

Temel elektrotlar
Genel olarak, kalın kapakla üretilen bazik elektrolit kapaklarında, kalsiyum ve diğer alkalin toprak metalleri karbonatlar ve bir miktar kalsiyum florür içerir. Kalsiyum florür, kaynak metali cüruftan daha iyi korur ve banyoyu diğer cüruf oluşturucu minerallerden daha fazla oksidasyon ve gaz emiliminden korur.

Bazik elektrotların kapaklarında hidrojen oluşturacak madde olmadığından kaynak sırasında hidrojenin kaynağa dikilmesi olasılığı çok düşüktür. Bazik elekler kuru yerlerde muhafaza edilmelidir, çünkü bunlar çok hidrokobiktir ve nem kaplı elektrotlar kullanımdan önce 30 dakika boyunca 250 ° C'de kurutulmalıdır. Aksi takdirde, kapaktaki nem gözenek oluşumuna ve kaynak dikişinde hidrojen gevrekleşmesine neden olur.

Tüm kaynak pozisyonlarında temel elektrotlar kullanılabilir. Aralık doldurma yetenekleri çok yüksektir. Bu elektrotlarla yapılan kaynak dikişleri iyi mekanik özelliklere sahiptir. Temel elektrotlar 0 ° C'nin altında bile çok iyi dikişler verir, kaynak elektrotlarında kullanımı oldukça yaygındır. Şantiyelerde yaygın olarak kullanılır. Özellikle düşük sıcaklığa sahip alanlarda kullanılırlar.

Temel elektrotlarla kaynak yapmak için akım yoğunluğu mümkün olduğu kadar yüksek seçilmelidir. Yüksek akım yoğunluğunun yardımıyla, elektrotun tutuşması kolaydır ve kaynak ısısı, verilen ısının yüksekliği ile sıvı halde daha uzun süre kalır ve bu, gazların kolayca çıkarılmasını ve dikişin alınmasını sağlar gözeneksiz.

Bazik elektrotlarla kaynak işlemi sırasında elektroda yaklaşık 85-90 derece açı verilmelidir.

Bazik elektrotlarla yapılan kaynak işleminde, ark uzunluğunu kısa tutmak gerekir; Aksi takdirde, ortaya çıkan gaz atmosferi kaynak banyosunu koruyamaz. Kaynak bölgesinin aşırı yakınlığı aşırı erimeye neden olur. Bu nedenle, yay uzunluğu mesafesi, elektrot teli çapının yarısı kadar tutulmalıdır.

Bu tip elektrot ile kaynak yapmak için kaynak hızı, rutil ve asidik kaplı elektrotlardan yapılanın 2 / 3'ü olmalıdır.

Selülozik Elektrotlar
Selülozik elektrotlar, yandıklarında gaz halindeki organik maddelere sahiptir. Kapağın ağırlığının% 30'u selülozdur. Kaynak sırasında metalin geçişi damla şeklindedir.

Selülozik elektrotlarla yapılan kaynaklarda, dikiş üzerindeki cüruf incedir ve sıçrama kayıpları çok yüksektir. Bununla birlikte, doldurma kapasitesi çok yüksektir ve penetrasyon iyidir. Her pozisyonda kaynak yapmaya uygundur. Selülozik elektrotlar, yukarıdan aşağıya kaynak için özellikle uygundur.

Kaynak işlemi sırasında bir miktar hidrojen çıkarılır. Bu, takım çeliği gibi bazı çeliklerin kaynağında sakıncalı olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder