11 Mayıs 2019 Cumartesi

Dökme Demir

Dökme demir, yüksek fırınlarda üretilen pikin (ham demir) aşırı karbonu makul bir seviyeye düşürülerek üretilir. Normal koşullar altında, yüksek karbon elementi sertliği arttırır; kırılganlığa neden olduğu için sanayide kullanılması sakıncalıdır.

Dökme demir,% 2 ila% 4 C (karbon) ve% 1 ila% 3 Si (Silikon) elementleri içerir. Dökme demirler kolayca eritilir ve mükemmel döküm alaşımıdır ve sıvı halde çok akışkandır. Katılaşırken istenmeyen bir yüzey filmi oluşturmaz. Soğutma sırasında dökme demir döküm sırasında, büzülme gösterir; bu büzülme fazla değil. Yüksek dökme demir içeriği, bu malzemelerin sertliğini ve kırılganlığını arttırır. Bu kolay talaş kaldırılmasını sağlar. Yüksek sertlik de yüksek aşınma direnci sağlar. Fakat; Bir dezavantaj olarak, düşük sünekliği ve tokluğu ile göze çarpıyor.

Yüksek aşınma dayanımı
Düşük Üretim Maliyetleri
Kolay döküm
Yüksek Sertlik ve İşlenebilirlik

Çelikler sıcaktır ve bazı soğuk formlar varken, dökme demir sıcak formda bile dövülemez, sıvıdan katıya geçerken plastik deformasyon olmamasından kaynaklanır. Bu özellikler plastik kıvamın dökme demirlerde oluşmamasına neden olur.

Esmer Dökme Demir

Alaşımdaki C miktarı ostenit fazında çözünecek ve grafit yaprakları olarak yerleşecek bir miktara ulaştığında, dökme demir oluşur. Bu tür dökme demir kırıldığında, kırılma yüzeyi açıkta kalan grafitler nedeniyle gridir. Dökme demir, sertliği ve önemli bir mühendislik malzemesi olan mükemmel titreşim söndürme kapasitesi nedeniyle sınırlı bir yağlama ile mükemmel aşınma ve kaynama direnci nedeniyle nispeten ucuzdur.

Kahverengi Dökme Demir (Dökme Demir)% 2.5 ile% 4 arasında C ve% 1-3 arasında Si element içerir. Silisyum, dökme demirde bir grafit stabilize edici element olduğundan, grafit oluşturmak için nispeten yüksek miktarda silisyum gerekir. Katılaşma oranı, grafit miktarını belirleyen önemli bir faktördür.

Bu malzemeler daha önce belirtildiği gibi, yüksek sertlik ve aşınma direncinin istendiği yerlerde kullanılır. Fakat; tokluk değerleri küresel grafitli olanlardan daha düşüktür. Bunun nedeni grafit yapısının iğne şeklinde olmasıdır. Genel fizik kurallarından dolayı, iğne yapıları, voltaj uçlarda biriktikçe çarpmalarda çentik etkisine neden olur.

Fren diskleri genellikle dökme demirden yapılır. Yüksek performanslı fren diskleri kompozit malzemelerden yapılmasına rağmen, büyük bir kısmı hala dökme demirden üretilmektedir.

Küresel Grafit Dökme Demir

Küresel grafitli dökme demir, gri dökme demirin tokluk özelliklerini, çeliğin tokluk özellikleriyle birleştirir. Küresel grafitler, yapılarına bağlı olarak malzemeye tokluk sağlar. Dökme demirler zaten yüksek sertliğe ve kuvvete sahipken, grafitler küreseldir ve tokluk özellikleri sağlar.

Sokaklarda en çok kullanılan çelik lama fiyatları bu tür malzeme kuyu kapaklarıdır. Birkaç ton taşıt aracın içinden geçerken hem yüksek mukavemet hem de tokluk değerleri iyi olmalıdır. Küresel grafitin gerekli olmasının nedeni, küresel grafitin birbiri üzerine kayması ve sünekli bir malzeme özelliği sağlamasıdır. Bu tokluk özellikleri, dökme demirde beklenmemektedir.

Beyaz dökme demir

Dökülürken% 1.5'den az silikon (Si) içeren demir sert ve kırılgandır. Çünkü yapısında demir-karbür (sementit) şeklinde% 3-4 (C) karbon içermektedir. Beyaz dökme demir, kırılma yüzeylerindeki beyaz ve parlak görüntüden sonra adlandırılır.

Beyaz dökme demir durumunda, karbon ve silikon miktarı nispeten düşük olmalı ve karbonu demir karbür içerisinde tutmak için katılaşma oranı yüksek olmalıdır. Çok iyi aşınma direnci nedeniyle beyaz dökme demir kullanılmaktadır. Bununla birlikte, tokluk özellikleri iyi değildir. Özelliklerini geliştirmek için temperlenmeleri gerekiyor.

Temperli dökme demir

Temper dökme demir kullanıldığında, beyaz dökme demir malzemenin işlendiğini anlamak gerekir. Beyaz dökme demirin sert ve aşınmaya dayanıklı yapısı, ısıl işlemle temperleme ile sertliğe eklenir. Bu malzemeler çelikten daha ucuzdur, ancak beyaz dökme demirden işlendiklerinden pahalıdırlar. Çelik yerine alternatif olarak kullanılabilecek ucuz bir malzemedir.

Isıl işlem fırını sırasında, malzemedeki demir ve karbür ayrışır. Malzeme 930 santigrat derece üzerinde bir seviyeye ısıtılır ve bu sıcaklıkta tutulur. Östenit evresi bekleme sonucu oluşur. Soğutma sırasında, soğutma oranına ve karbon içeriğine bağlı olarak perlit, ferrit ve martensit yapılı temper dökme demir oluşur. Yüksek hızlı soğutma martensit bir yapı oluşturur ve bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü zaten sert bir yapıya sahip olan malzemeler martensit ile sert ve kırılgan bir yapıya sahiptir ve mühendislik için kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle, soğutma hızı optimum seviyede tutulmalıdır.

Yüzeyde çok fazla Karbon varsa, karbon elementi oksijenle reaksiyona girer ve maddeden uzaklaşır. Malzemenin yüzeyi siyahımsı bir görüntü elde eder ve malzeme yapısında karbon homojen bir yapı oluşturmak arzu edilmez. Bunu önlemek için, tavlama işlemi uygun sıcaklık ve zaman aralığında yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder