11 Mayıs 2019 Cumartesi

Döküm Nedir

İstenilen ürünün şekline dökülmüş, erimiş metal veya alaşım bir kalıp boşluğuna dökülür, kalıptan çıkarıldıktan sonra katı olarak adlandırılır.

Proses adımları aşağıdaki gibidir;

1. Metal veya Metal Alaşımlı Erime

2. Uygun Döküm Kalıplama İşlemi

3. Sıvı Metal veya Metal Alaşımının Katılaşması

4. aracı

Döküm avantajları

Uygun kalıp oluşturulduğunda basit veya karışık geometrik şekiller kolayca elde edilebilir.

Hemen hemen tüm parçalar döküm için uygundur.

Döküm Dezavantajları
Döküm hataları meydana gelebilir.
Ayrılma, boşluk vb. Oluşabilir.
Çevre kirliliği oluşur.
İSG için riskli bir yöntemdir.
Çıkardıktan sonra ekstra işlem gerektirir.
Döküm tekniği
dökümhane

Ülkemizde dökümhaneler bol bulunur, döküm işlemleri için özel olarak tasarlanmış fabrikalardır. Bu fabrikalarda kalıp tasarımı, maça tasarımı ve yapımı, eritme fırınları vb.

Kalıp
Kalıp geometrisi, dökülecek parça ile aynı olacak şekilde tasarlanmıştır. Kalıplar, aşağıdaki şekilde gösterilen elemanlara sahip olmalıdır.

Ağız
Dikey koşucu
Yatay koşucu
Besleyici
kürek
Üst düzey
Alt derece

kalıplar
Dökümde kullanılan kalıplar 2'ye ayrılabilir ve parçalanamaz. Deforme olabilen kalıp malzemeleri genellikle kumdan veya benzer malzemelerden yapılır. Bağlayıcılar kumda kullanılır.

Zor şekilli parçalar deforme olabilir kalıpta üretilebilir.

Parçalanabilir olmayan kalıplar, çok sayıda malzemenin üretilmesi durumunda sıklıkla kullanılır. Genellikle metal malzemeler kullanılır. Fakat; ilk maliyetler kum kalıplarından daha yüksektir ve üretimi daha zordur.

Kum kalıp
Bu tür kalıplamada, model ilk önce model evlerinde üretilir. Model genellikle istenen kısımdan biraz daha büyük yapılır. Bunun nedeni, sıcak metalin katılaşma sırasında kalıbın içine çekilmesidir.

Model üretildikten sonra kum kalıba yerleştirilir ve parçanın istenen şekli kum kalıba alınır. Sonra model kaldırıldı. Kum kalıbında istenen parçanın şeklindeki bir kumlama (ancak biraz daha büyük) oluşur.

Ayrıca parça üretmek için gerekli alan varsa oyun kullanılır. Çekirdekler, parçalar içindeki boşluğu oluşturmak için kalıplara yerleştirilir.

Kum kalıplarında, kalıbın parçanın şeklini bozmasını önlemek için kuma bağlayıcı eklenir. Bu bağlayıcılar genellikle kildir.

Maça
Maça genellikle kumdan yapılır; kalıp kumundan daha dayanıklıdırlar ve farklı bağlayıcılarla birleştirilirler. Bunun nedeni, yüksek sıcaklıkların dağılmasını önlemektir.

Daha önce belirtildiği gibi, göbekler kalıba yerleştirilir ve metal dökümlerde parça boşlukları oluşturmak için kullanılır. Yukarıdaki şekilde görülebileceği gibi, sarı işaretli kısım işlemden sonra kaldırılacak ve üretilen parçanın bir kısmı boş kalacaktır.

Yolluk Sistemi
Adından da anlaşılacağı gibi, geçiş sistemi döküm ağzından dökülen sıvı metalin kalıp boşluğuna ulaşmasını sağlar. Kalıp ağzından dökülen sıvı metal ilk önce dikey kanalın yatay yoldan geçtiği alana ulaşır ve parçanın orijinal şeklini oluşturur. Burada önemli olan dikey yolun sonuna bir çukur yerleştirilmiş olmasıdır. Bu çukur, dikey yolcunun sonunda yatay yolu geçmek için yapılır, böylece sıvı metal durulamaz ya da hava boşluğu yapmaz ya da kalıbı bozmaz.

Besleyiciler
Asla kaçırılmaması gereken bir diğer şey, kalıplardaki besleyici tasarımıdır. Besleyiciler, yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi kızak üzerinde bulunur. Besleyicinin amacı, otomat çelikleri fiyatları gibi soğutulmuş ve katılaşmış sıvı metalin büzülmesinden kaynaklanan hacim büzülmesini azaltmaktır. Besleyicide, sıvı metal daha uzun süre sıvı kalır. Böylece, metal kalıpta katılaşınca besleyici sürekli olarak sıvı metali kalıba besler, böylece kalıpta boşluk kalmaz. "

Katılaşma
İşlem tamamlandıktan sonra, kalıp yüzeyleri nispeten daha soğuk olduğu için kalıbın yakınında ince taneli bir yapı oluşur. Çünkü çelikler hızlı soğutma sonucunda ince taneli bir yapıya sahiptir. Aşağıdaki şekilde görülebileceği gibi, katılaşma ısı akışının bir sonucu olarak, uzun taneler kalıbın merkezine doğru şekillenmeye başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder